Geschiedenis 1988

geschiedenis-1988

Tot en met mei van dit jaar werd er erg hard gewerkt om uiteindelijk in juni voor de eerste keer op de baan te verschijnen met de geheel nieuwe Seaside Affair tractor.

1988 werkplaats

Mei 1988 – John Liefting en Hans Kramer zijn aan het lassen aan de achterzijde van een motor.

Waar komt de naam Seaside Affair vandaan vraagt u zich af? Vrij vertaald betekend het ‘affaire aan de kust’. De werkplaats was en is in Bakkum-Noord en bevind zich op een steenworp afstand van de Noordzee kust. En naast de relatie met hun vrouw of vriendin, hadden de teamleden een affaire met de tractor.

Het vele en harde werken resulteerde in de deelname aan de eerste wedstrijd in juni. De ontmaagding vond plaats in het Duitse Oldendorf. Het team bestond uit Hans en Rex Kramer, Jelle Larooi, John Liefting en Huib Anthonisse. Op de tractor stonden vier Ford 460 motoren in de 3,4ton vrije klasse en 5 motoren in de 4,4 ton vrije klasse, welke krukas aan krukas geschakeld stonden en via een tussenbak werden de pk’s overgebracht naar de standaard Fuller 905 versnellingsbak. De wielen werden vervolgens aangedreven via een M.A.N. differentieel met DAF planetairen.

1988 Oldendorf starten

Juni 1988, Oldendorf, Duitsland – Het starten van de nieuwe tractor. Jelle Larooi bedient de startmotor op de krukas en John Liefting heeft met de Dubro fles benzine ingespoten om de motoren wat makkelijker aan de praat te krijgen. Rex Kramer zit achter het stuur.

1988 Oldendorf run

Juni 1988, Oldendorf, Duitsland – Allereerste run van de Seaside Affair in de 3400 kg vrije klasse.

De eerste wedstrijd in Nederland werd op 9 juli 1988 gereden in het Drentse Eext. In de 3400 kg vrije klasse werd gelijk een podiumplaats gepakt. Achter Thunderbird en Double Trouble eindigde Seaside Affair op de derde plaats. Na een full pull in de kwalificatie werd in de finale een afstand van 76,38 meter afgelegd. Bij de eerste wedstrijd in Nederland in de 4400 kg vrije klasse in Eext werd, net als in de lichte klasse, een full pull neergezet. In de finale werd er geen afstand neergezet. Als het borgboutje op de beschermkap van de aandrijfas niet kapot was gegaan, had er meer ingezeten, gezien de snelheid van de full pull in de eerste ronde.

Eext 1988

Juli 1988, Eext – De 1e run van de Seaside Affair in de 4,4 ton vrije klasse.

Gaandeweg dat seizoen volgde er nog wedstrijden in Lochem, Achterveld, Meerkerk, Winsum en op de Flevohof. De wedstrijd in Meerkerk, op 13 augustus, leverde de eerste keer een plekje op het hoogste schavot van het erepodium op in de 3,4 ton vrije klasse. Met het gering aantal gereden wedstrijden werd in de lichte klasse evengoed nog een zesde plaats in het Nederlands kampioenschap behaald. In de zware, 4,4 ton vrije klasse, werd in de strijd om het Nederlands kampioenschap, een twaalfde plek genoteerd.

1988 Lochem 3,4 ton

Juli 1988 – Wedstrijd in Lochem

Wat gebeurde er nog meer in 1988?

 • Speaker Klaas Wiedijk wordt in de loop van het jaar bijgestaan door Jack Schoone of Bram Koopman;
 • In februari wordt bekend dat het EK in 1989 in Nederland wordt gehouden;
 • Tim Arfons (Kamikaze) en Gardner Stone (The General) stelen de show in Sportpaleis Ahoy;
 • Nieuwe Alligator Nederlands eerste Griffon in 3,4 ton klasse;
 • Op dat moment uniek dat een sponsor zijn product vernoemt naar de door hem gesponsorde combinatie. Barenbrug Holland bv heeft aan het begin van 1988 een tweetal grasmengsels op de markt gebracht onder de naam Green Spirit;
 • De wedstrijd in Andijk werd geannuleerd omdat de organisatie de financiering niet rond kon krijgen;
 • Stadion Pulling Series lopen uit op debacle en zijn van de baan;
 • Siem Zuurbier kondigt aan om in 1989 met de Blue Angel als turbine tractor op de baan te verschijnen;
 • Super Spetter voor het eerst met 9 motoren op de baan in Hoeven;
 • Rising Star voor het eerst op de baan in 1988;
 • Introductie nieuwe No Mercy minisleepwagen;
 • It Kypmantsje Puller of the Year 1988 in Vrije Klasse;
 • Trekker Trek Vereniging Power Valley: ´Organisator van het jaar 1988`.

[flickr_set id=”72157647235375883″]