Siem Zuurbier, Huib Anthonisse, Hans Kramer, Rex Kramer, Jelle Larooi en John Liefting zijn namen die je tot 1987 in verband bracht met machines als Blue Angel en Angel Dust. Echter in de loop van dit jaar kwam daar verandering in. In een groot interview in de april uitgave van ‘Trekker-trek’, het magazine van de NTTO destijds, werd nog aangegeven dat in de loop van 1987 de Angel Dust flink onderhanden genomen zou worden. En hiernaast zou de Blue Angel mogelijk gerenoveerd op de baan verschijnen in 1988. Maar niet veel later kwam er een opsplitsing in het team, en werden er plannen gemaakt om een compleet nieuwe tractor te bouwen. Huib, Hans, Rex, Jelle en John wilden graag verder met V8 motoren en in mei van dit jaar werd de eerste hand al gelegd aan een nieuwe Vrije Klasse tractor. Siem Zuurbier wilde graag de overstap maken naar een tractor met daarop turbine motoren. Het lopende seizoen werd nog met elkaar afgemaakt en met de Blue Angel werd in de 4,4 ton Vrije Klasse geëindigd op een twaalfde plaats, terwijl de Angel Dust in dezelfde klasse een veertiende klassering voor haar rekening nam en in de 3,4 ton Vrije Klasse als vijfde eindigde.
Na dit seizoen vormde Siem met een aantal kompanen een ander team, het team wat tegenwoordig met de Whispering Giant de banen bestormd. Dit terwijl Huib, Hans, Rex, Jelle en John al druk doende waren om hun nieuwe tractor op te bouwen. Twee gezette chassisbalken, een zelfgemaakte crossbox, drie Lakewood bellhousings en een Fuller 905 versnellingsbak moesten de basis voor succes vormen. Voor de koppelingen stonden zogenaamde 460 blocken krukas aan krukas gemonteerd, die met z’n vieren dienst moesten gaan doen in de 3,4 ton vrije klasse, om vervolgens in de 4,4 vrije klasse door de 5e motor vergezeld te worden midden voorop de tractor. De crossbox werd in eigen huis ge-engineerd, en de tandwielen hiervoor werden vervaardigd door de Firma Blom Tandwielen in Amsterdam. Één van de twee bellhousings werd overgenomen van de Amerikaan Bill Schlegel, en de andere twee werden later zelf aangeschaft. Op twee bellhousings werden inspectiedekseltjes gemaakt. Na Smokey Bear van Piet Boer werd deze tractor als één van de eerste Vrije Klasse tractors in Europa uitgerust met bellhousings.
1987 – Lakewood bellhousingen
1987 – Crossbox en bellhousingen
De achteras bestond uit een M.A.N. kroon- en pignonwiel en aan beide zijden werden DAF planetairen bevestigd. De naven van de planetairen werden tegen het huis van de achteras aan gemaakt, en de steekassen werden samengesteld van een DAF en een M.A.N. steekas.
1987 – Eerste opstelling
1987 – Ruwe nieuwbouw
Wat gebeurde er nog meer in 1987?
- Jan Buitenhuis werd aan het begin van het jaar benoemd tot voorzitter van de ETPC, voor een periode van 3 jaar.
- Vanaf 1987 werd er met een ander wedstrijdsysteem gereden met onder andere maar één kwalificatiepull per tractor, andere prijzengelden en een andere puntentoekenning.
- Er werd besloten dat na dat seizoen de minimum eis voor koppelingen staal 60/65 moest zijn.
- NTTO overweegt laser-meting in te zetten in de toekomst.
- Op 18 juli vond er een internationale jubileumwedstrijd plaats op de Flevohof ter ere van 10 jaar tractorpulling in Nederland en Europa.
- Het EK vond plaats in het Zweedse Hörby.
- Puller of the Year Vrije Klasse 1987: It Kypmantsje.
[flickr_set id=”72157647228696634″]